Cukrový obal se rozpustí a do kávy uvolní mléko
Vědci z univerzity Martina Luthera představili alternativu k malým plastovým obalům na trvanlivé mléko či smetanu do nápojů. Unikátní řešení představili v časopisu Chemical Engineering & Technology.
Obal se skládá z cukrových krystalů, které dokáží při pokojové teplotě udržet mléko čerstvé po dobu několik týdnů. Opakovaně se rozpustí ve chvíli, kdy „kostku mléka“ vhodíte do horkého nápoje. Bariéra krystalů se naruší a mléko uniká do kávy či čaje, kde se společně s cukrem rozmíchá.
Vědci pracují s dvěma různými druhy cukrů, v budoucnu by chtěli vyvinout i nesladkou verzi. Při výzkumu, zaměřeném na krystalizaci, se nevěnují pouze balení mléka. Technologii testují na balení ovocných džusů a jiných potravinářských produktů.
Nový způsob balení by mohl snížit velký objem plastů, které se používají v domácnostech, restauracích, konferenčních sálech a podobně.