Sklárny Vetropack vyrábějí novou barvu a upravují ústí pro Vinolok
Vinné lahve procházejí obdobím významných inovací, které ovlivňují celý sklářský průmysl. Sklárna Vetropack Moravia Glass nezůstává pozadu a přináší vinařům několik novinek. První je nová olivová trendy barva a druhou je změna ústí skleněných lahví pro uzávěry Vinolok z 17,5 na 18,5 mm. Plánem je také snížení hmotností lahví.
Jednou z hlavních změn týkajících se barevnosti vinných lahví je přechod od barvy cuvée k výrobě tmavší olivové barvy. „Olivová barva je často vnímána jako sofistikovanější a elegantnější než velmi tmavá cuvée barva. Tento odstín může lépe korespondovat s prémiovým vzhledem vína a být atraktivnější pro spotřebitele,“ vysvětluje Libor Maša z obchodně technického oddělení společnosti Vetropack a dodává: „Olivová barva jako součást brandingu pomáhá odlišit konkrétní značky nebo druhy vína od konkurence. Tmavá cuvée barva může být méně specifická a méně rozpoznatelná na přeplněném trhu.“
V rámci normy pro barevnou specifikaci Vetropack využívá ten nejtmavší odstín, proto lahve dokonale chrání svůj obsah, a navíc vypadají velmi elegantně. První kampaň v nové barvě proběhla v květnu 2024, další bude následovat v září 2024. „Vinaři budou mít rozhodně na výběr, protože jsme se rozhodli použít novou barvu na všechny typy vinných lahví. A vzhledem k tomu, že se vinné lahve v olivové barvě vyrábějí v moravské sklárně, mohou zákazníci očekávat i nižší cenu proti lahvím dováženým ze zahraničí,“ komentuje změny Lucie Dvořáková, vedoucí prodeje lahví společnosti Vetropack Moravia Glass.
Větší průměr pro uzávěry Vinolok
V kontextu standardizace skleněných obalů a zároveň rostoucí popularity uzávěrů Vinolok sklárny Vetropack Moravia Glass upravují ústí skleněných lahví Bordeaux Exclusive. „Větší průměr ústí je vynikajícím předpokladem jednoduché manipulace na plnicí lince. Zároveň mohou být lahve s ústím 18,5 mm použity nejen na Vinolok, ale i na korkové uzávěry,“ vysvětluje Marek Pokorák, vedoucí konstrukce forem sklárny, a dodává: „V České republice se používá až 80 % vinných lahví s průměrem 18,5 mm. Standardizované ústí u obalů na víno tedy nabízí širokou škálu výhod, které přispívají k efektivitě výroby, zjednodušení procesů na plnicí lince, ekonomickým úsporám a v neposlední řadě k ekologické udržitelnosti.“
Snížení hmotnosti lahví
Změna barvy a ústí vinných lahví byly pouze prvním inovačním krokem. Dalším bude snížení hmotnosti lahví. Lehčí varianty přinášejí řadu výhod. Kromě snížení emisí CO2 při přepravě také například menší spotřebu surovin při výrobě. „Vyráběny jsou pokročilými technickými postupy, které zajišťují jejich odolnost vůči nárazům a tlaku. Moderní technologie, jako jsou NIS stroje, umožňují výrobu lahví s optimální tloušťkou stěn a pevností, což může kompenzovat snížení hmotnosti. Lehčí varianty jsou tak stejně odolné, jako ty těžší,“ zdůrazňuje Libor Maša.
Publikováno: 30. 8. 2024