zpět na novinky

Zasedání představenstva EPAL, 16. března 2023, Praha

Zasedání představenstva EPAL, 16. března 2023, Praha

Evropská paletová asociace e.V. (EPAL) uspořádala 16. března 2023 v Praze své první zasedání představenstva v roce 2023. Představenstvo EPAL se v Praze sešlo na pozvání EPAL Česká a Slovenská republika a shrnulo vývoj v poolu europalet EPAL v roce 2022. Jedním z dalších stěžejních bodů jednání představenstva byl význam nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) pro budoucí vývoj otevřeného poolu europalet EPAL.

Tomáš Vojtěch, předseda představenstva EPAL Česká a Slovenská republika, a Milan Kovařík, výkonný ředitel EPAL Česká a Slovenská republika, přivítali účastníky zasedání představenstva v Praze a představili vývoj paletového poolu europalet EPAL v České republice.

Klíčovým bodem prvního zasedání představenstva v roce jsou vždy údaje o výrobě a opravách palet EPAL za předchozí rok. Rok 2022 EPAL uzavřel s rekordním objemem výroby, kdy vyrobil více než 109 milionů europalet (+7,55 %). Mnohé země potvrdily, že EPAL dokázal přesvědčit mnoho nových uživatelů o výhodách otevřeného poolu palet EPAL a dokázal tak výrazně zvýšit svůj podíl na trhu. Zvýšila se také výroba dalších nosičů nákladu EPAL, jako jsou palety EPAL 2, EPAL 3 i klecové palety EPAL (gitter boxy). Počty opravených palet EPAL za rok 2022 byly téměř totožné s předchozím rokem 2021.

Alexandre Coppée, člen představenstva EPAL z Belgie:
“Nárůst výroby europalet EPAL o 7,55 % na 109,05 milionu je silným ukazatelem pokračujícího úspěchu otevřeného poolu palet EPAL. Poté, co bylo v roce 2021 poprvé v kalendářním roce vyrobeno více než 100 milionů europalet EPAL, byla tato hodnota v roce 2022 opět výrazně překročena. Důležitější než nové výrobní rekordy je však neustálý nárůst počtu použitých europalet EPAL, které jsou k dispozici uživatelům. Podle konzervativního odhadu je v současné době v oběhu více než 650 milionů europalet EPAL. Zvláště potěšující je, že výroba europalet EPAL rostla rovnoměrně téměř ve všech zemích a regionech, kde je EPAL zastoupen držiteli licence EPAL. To ukazuje na význam úzké a mezinárodní sítě, kterou tvoří uživatelé europalet EPAL a držitelé licence EPAL.“

Dne 30. listopadu 2022 zveřejnila Evropská komise svou vizi budoucnosti obalového průmyslu s návrhem revize nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR). PPWR jako součást evropské Zelené dohody sleduje cíl chránit životní prostředí, klima a zdroje opětovným využíváním obalů ve větší míře než v současnosti i jeho lepší recyklací. EPAL tyto cíle sleduje již více než tři desetiletí. Směna europalet EPAL v otevřeném paletovém poolu EPAL je příkladem opětovného použití přepravních obalů. Bezodpadová recyklace palet EPAL tak již dnes splňuje požadavky PPWR.

Paulo Verdasca, člen představenstva EPAL Portugalsko:
“Představenstvo EPAL vítá a podporuje návrh Evropské komise na podporu opětovného použití a recyklace obalů. Otevřený pool europalet EPAL je systémem s tzv. otevřenou smyčkou, což je podle PPWR předpokladem pro opakovaně použitelné obaly. EPAL se proto bude aktivně podílet na formování PPWR v rámci další legislativní práce a připravovat a podporovat implementaci požadavků PPWR.”

Paletový pool europalet EPAL nejen posiluje bezpečnost a odolnost logistiky v průmyslu a maloobchodě, ale také pomáhá zúčastněným společnostem plnit jejich cíle v oblasti ochrany klimatu. Současně jsou díky používání výměnných palet EPAL plněny i závazky PPWR týkající se opakovaného použití a vyměnitelnosti přepravních obalů a to ještě před vstupem PPWR v platnost.

Příští zasedání představenstva EPAL se bude konat 29. června 2023 v Amsterdamu společně s valnou hromadou EPAL v roce 2023.