zpět na novinky

Fóliové klávesnice v energetice

Fóliové klávesnice v energetice

I přes zřetelné ubývání manuálních procesů mají moderní elektronické přístroje v energetice jedno společné. Tím je intuitivní a snadné ovládání, ke kterému přispívají i čelní panely a fóliové klávesnice.

Špičkové produkty, kterými se ovládá kotel nebo tepelné čerpadlo, vyrábí česká firma Rathgeber. Fóliová klávesnice dokonale kryje vlastní spínač a má tak kromě ovládací i významnou ochrannou funkci. Výhodou je snadno omyvatelný povrch, maximální funkčnost a celistvost, zabraňující usazování špíny v mezerách po stranách tlačítek. Klávesnice mohou mít různé taktilní efekty, otvory pro ovladače či podsvícení tlačítek a indikátorů. Samotná tlačítka mohou být buď plochá nebo různě vystouplá.

Rychlost a jednoduchost obsluhy měřící techniky nebo moderních robotů zajišťují čelní panely, umístěné v pohledové „čelní“ částí. Na rozdíl od fóliových klávesnic neobsahují žádné spínací prvky. Slouží k vytvoření žádoucího designu zařízení a možnosti rychlé kontroly fungování přístroje. Čelní panel bývá opatřen otvory pro různé druhy zdířek, ovladačů a průhlednými či průsvitnými průhledovými okny pro umístění displeje, signalizační LED diody nebo kapsy pro zasouvání popisů. Produkt lze doplnit ochrannou fólií, antibakteriální úpravou nebo zneprůhledňovací vrstvou, zabraňující průsvitu prosvícení tam, kde to není žádoucí. Čelní panely a fóliové klávesnice lze lehce aplikovat.  Většinou se využívá vysoce adhezivního lepidla a klávesnici či panel lze přilepit na přístrojovou desku jednoduše jako samolepku.